Kimyasal ürünlerin yapısında veya formüllerinde içerdikleri kimyasal maddeler açısından temizlik ürün grubu Ecogloballabel kriterlerinin önde gelen kriterlerinden biridir. Temizlik kimyasalları ürün grubu kendi içinde beş ayrı kategori oluşturmaktadır:
Genel temizleyiciler Bu ürün grubu, zemin, tavan, duvar ve pencere gibi sabit yüzeylerin günlük temizliğinde kullanılan deterjan ürünlerini kapsar. Genel olarak evlerde, ofisler ve üretim tesislerinde kapalı alanlarda kullanılan ürünlerdir. Cam ve pencere temizleyicileri de bu gruba girer. Hijyenik temizleyiciler ise çamaşır odası, tuvalet, banyo, duş ve mutfak gibi ortamların ovarak temizlenmesinde kullanılan deterjan ürünleridir.
Bulaşık makinesi deterjanı Bu ürün grubuna evlerde bulunan bulaşık makinelerinde kullanılan bulaşık deterjanı ve durulama işine yarayan ürünler girer. Aynı zamanda hacim ve kullanım bakımında teknik özellikleri aynı olan ticari bulaşık makinelerinde kullanılan bulaşık deterjanları da bu gruba girer.
Bulaşık deterjanı Bu ürün grubuna tabak, çatal, bıçak, tencere, tava ve benzeri mutfak araçlarının elde yıkanması için kullanılan deterjan çeşitleri girer. Evlerde veya profesyonel kullanılan deterjanların hepsini kapsar.
Çamaşır deterjanları Bu ürün grubu toz, sıvı veya diğer bir şekilde sunulan çamaşır deterjanlarını ve leke çıkarıcıları kapsar. Tekstil sektöründe yıkama için kullanılan veya genel çamaşırhanelerde kullanılan deterjanlar da bu gruba girer. Ancak halı, mobilya döşemesi veya benzeri malzemeler için kullanılan leke çıkarıcılar bu gruba girmez.
Sabun, şampuan ve saç kremleri Bu ürün grubuna, yıkama amacı ile kullanılan ve saç ile temas halinde olan bütün durulama maddeleri ve karışımları girer. Saçların iyileştirilmesi amacı ile kullanılan saç kremleri de bu gruba girer. Bu ürünlerin kişisel amaçlı veya profesyonel kullanılıyor olması mümkündür. Ancak anti bakteriyel veya dezenfekte amaçlı kullanılan ürünler bu gruba girmez.
Temizlik maddeleri dışında kalan diğer kimyasal ürün grupları da kimyasal maddeler içermektedir.
Bu gruplar,
- Tekstil ürünleri
- Boyalar ve vernikler
- Zemin kaplamalar
- Yetiştirme ortamı ve toprak iyileştiriciler
- Yağlar, Yağlayıcılar
Günümüzde çevre ile ilgili en büyük sağlık problemlerinin başında, hava kirliliği, yetersiz su kalitesi, hijyen ve tehlikeli kimyasallar gelmektedir.
Tehlikeli kimyasallar hususunda, Tarım ve Orman Bakanlığı 2008 yılında Tehlikeli Maddelerin ve Müstahzarlarının Sınıflandırılması, Ambalajlanması ve Etiketlenmesi Hakkında Yönetmelik yayınlamıştır. Bu yönetmelikte Avrupa Birliği’ nin 67/548/EEC ve 1999/45/EC sayılı direktifleri baz alınmıştır. Yönetmelik, piyasaya sunulan tehlikeli maddelerin ve ürünlerin insan sağlığı ve çevre koşulları üzerinde yaratacağı olumsuz etkilere karşı etkin bir kontrol ve gözetim sağlamak, bunları sınıflandırmaya, etiketlemeye ve ambalajlamaya yönelik esasları düzenlemektedir.
Ecogloballabel kimyasal etiketlemesinde bu yönetmelik esaslarını da dikkate almış ve kriter kapsamını;
- Tehlikeli ve Diğer Kimyasallar,
- İnsan sağlığı için veya veterinerlik hizmetlerinde kullanılan tıbbi ürünler,
- Kozmetik ürünler,
- Atık niteliğindeki madde karışımları,
- Radyoaktif maddeler ve radyoaktif madde içeren ürünler,
- İnsan vücudu ile doğrudan teması olan tıbbi cihaz kimyasalları olarak belirlemiştir.